Σχόλια ΟΠ ΜΚΟ για το νομοσχέδιο ΙΟΚΩ

Σχόλια Ομάδας Πρωτοβουλίας ΜΚΟ για το Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο Περί Ιδιωτικών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Πιστοποίηση) Νόμος» (Απρίλιος 2014)

i 14 Απρίλιος, 2014 1 Σχόλιο

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ΜΚΟ είχε τους τελευταίους μήνες στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την τροποποίηση του Νομοσχεδίου περί Ιδιωτικών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ΜΚΟ εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός της αγαστής συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και της συνεχούς επικοινωνίας στην οποία το Υπουργείο βρισκόταν με τους ειδικούς σε ζητήματα ΜΚΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, κύριο Jeremy McBride και από το European Center for Not-for-Profit Law κύριο Luben Panov , αναφορικά με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο Νομοσχέδιο περί Ιδιωτικών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Πλέον το νομοσχέδιο ακολουθεί μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση, κάτι που ικανοποιεί όχι μόνο την Ομάδα Πρωτοβουλίας ΜΚΟ αλλά καλύπτει αρκετές από τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας εκφράζει όμως ακόμα μερικές ανησυχίες σχετικά με δυο άρθρα, τα οποία αν τροποποιηθούν θα φέρουν την Κύπρο σε πλήρη Ευρωπαϊκή τροχιά στο ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: τα άρθρα 9(1)(η) και 22(δ).

Το Άρθρο 9(1)(η), παρέχει πολύ ευρείες δυνατότητες ελέγχου του Υπουργού Οικονομικών, αφού ζητείται προέγκριση του Υπουργού σχετικά με τις καταστατικές αλλαγές που θέλει ένας ΙΟΚΩ να προβεί. Κάτι τέτοιο αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιδιωτικού Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας . Οι μόνες αλλαγές για τις οποίες η Ομάδα Πρωτοβουλίας θεωρεί ότι δικαιολογείται να ζητείται πρώτα έγκριση του Υπουργού πριν την ψήφιση των καταστατικών αλλαγών από τη Γενική Συνέλευση, αφορούν τις αλλαγές στους σκοπούς του ΙΟΚΩ,. Για όλες τις άλλες καταστατικές αλλαγές, το μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο να πράξει οποιεσδήποτε αλλαγές είναι η Καταστατική Γενική Συνέλευση του ΙΟΚΩ, και αφότου αυτές εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση τότε πρέπει να αποστέλλονται στον Υπουργό Οικονομικών για ενημέρωση. Η πρότερη έγκριση του Υπουργού Οικονομικών για καταστατικές αλλαγές, πριν αυτές συζητηθούν και εγκριθούν από την Καταστατική Γενική Συνέλευση, αποτελούν επέμβαση στα εσωτερικά του οργανισμού, καταστρατηγώντας το Μη Κυβερνητικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα του οργανισμού.

Όσον αφορά το άρθρο 22(1)(δ), η Ομάδα Πρωτοβουλίας θεωρεί πως δεν είναι ο ρόλος του νόμου των ΙΟΚΩ να περιορίζει σε ποιές χώρες μπορεί να εργαστεί μια ΙΟΚΩ. Για αυτό το λόγο, η Ομάδα Πρωτοβουλίας προτείνει τη συμπερίληψη ενός άρθρου, το οποίο απλώς να μπορεί να απαγορεύσει δραστηριότητες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ΜΚΟ θεωρεί πως η τροποποίηση των άρθρων 9(1)(η) και 22(1)(δ), θα φέρει την Κύπρο σε πλήρη Ευρωπαϊκή τροχιά όσον αφορά τη Νομοθεσία περί Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Λευκωσία
Απρίλιος 2014

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *